Hamilelikte Erken Belirtiler

Hamilelikte Erken Belirtiler

Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için, evde test  yapmadan önce bazı hamilelik belirtilerini kontrol edebilirsiniz. 

Hamileliğin erken belirtilerinden bazıları şunlardır: 

* Embriyonun kendisini rahme yerleştirdiğinde meydana gelen lekelenme veya hafif kanama.
* Karında kramp veya garip bir çekilme hissi.
* Göğüslerinizde hassasiyet veya şişme. Onlara dokunduğunuzda veya sütyen giydiğinizde rahatsızlığı ve acıyı hissedeceksiniz.
* Görünürde herhangi bir sebep görünmezken gelen yorgunluk hissi.
* Yüksek bir koku alma duyusu.
* Beslenme alışkanlıklarında ani bir değişiklik. Ya daha önce sevmediğiniz yiyecekleri denemekle ilgileniyor olabilirsiniz ya da yemeyi her zaman sevdiğiniz bir şeyi yemek istemeyebilirsiniz.
* Ağızda kötü tat. Yumurtlamadan sonraki ilk yedi ila on gün içinde yukarıdaki 
belirti ve semptomları fark edebilirsiniz. Ne zaman yumurtladığınızdan emin değilseniz, ancak belirtilerin bir kısmını veya tamamını fark edebiliyorsanız, hamilelik testini en kısa sürede yapın. 

Ancak test olmadan önce, mevcut olan çeşitli gebelik testi türlerini ve gebeliğin ne kadar erken tespit edilebileceğini bilmelisiniz. 

İdrar Tahlili

Evinizin veya ofisinizin rahatlığında ve ne zaman test olacağınıza bağlı olarak yapılabilir. En kullanışlı ve özel test kitleridir. Adetlerinizi kaçırdıktan bir hafta sonra uygulayabilirsiniz. 

Evde yapılan test kitleri, en doğru sonuçlar için izlemeniz gereken talimatlarla birlikte gelir. Testi yaptıktan sonra, sonuçları doktorunuzla tartışabilirsiniz. Doktorunuz hamileliğinizin durumunu kontrol etmek için daha hassas testler yapacaktır.

Testin İşe Yaraması Ne Kadar Sürer ?

Sonucu beş ila on dakika arasında görebilirsiniz. On dakika sonra fark ettiğiniz herhangi bir satır yanıltıcı olabilir. Ayrıca, beş dakikadan daha kısa sürede bakarsanız test yanlış bir sonuç verecektir. 

Pozitif Bir Gebelik Testi Nasıl Görünür ?

Test sonucu pozitifse, testte zaten mevcut olan kontrol çizgisiyle birlikte ikinci bir çizgi göreceksiniz. Bu ikinci çizgi, idrar numunesi şeritten geçtikten sonra görünecektir. 

Birkaç testin iki ayrı penceresi olacaktır ve bu olumlu bir sonuçsa, çizgiler her iki pencerede de görünür.  

Bazı durumlarda hamile kalmayabilirsiniz ama yine de olumlu bir sonuç görebilirsiniz. Bu, aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana gelecek yanlış, pozitif bir sonuç olarak adlandırılır :  

* İdrarınız kan veya protein içerebilir.
* Antikonvülsanlar, sakinleştiriciler ve hipnotikler gibi ilaçlar alıyorsanız.
* hCG, LH (luteinize edici hormon)  hipofizden salınabilir.
* Erken gebeliklerin yüksek oranları, sonraki dönemden önce bile düşük olur. Çok erken bir test yapmak yanlış bir hamileliği tespit edebilir.
* Kadınlarda perimenopozal evrede yüksek hCG hormonu seviyeleri olacaktır.
* Kısırlık tedavisi görenler, son hCG tedavisinden sonraki on gün içinde test olurlarsa yanlış pozitif sonuç gözlemlenebilir. 

Negatif Bir Hamilelik Testi Nasıl Görünür ?

Test sonucu negatifse, kit yalnızca kontrol çizgisini görüntüler ve başka hiçbir şey göstermez. Tekrar kontrol etmek için yaklaşık bir hafta sonra yeniden test edebilirsiniz. 

Bazı durumlarda, olumsuz bir sonuç aldıktan sonra bile hamile kalabilirsiniz. Bu, aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana gelecek yanlış, negatif sonuç olarak adlandırılır : 

* Test kiti son kullanma tarihini geçti ise. 
* Talimatları doğru bir şekilde uygulamadıysanız.
* İdrar numunesi uzun bir süre, yani 30 dakika veya daha uzun süredir beklediyse yanlış negatif sonuç verebilir.
* Yeterli hCG üretilmediğinde çok erken bir aşamada test olursanız.
* Testten hemen önce çok miktarda sıvı aldıysanız idrarınız oldukça seyreltilir.
* Antihistaminikler ve diüretikler gibi herhangi bir ilaç kullanıyorsanız. 

Hamilelik Testindeki Zayıf Bir Çizgi Neyi Gösterir ?

Bazen test sonucu, idrar örneğinde düşük hCG hormonu sayısını gösteren soluk bir çizgi gösterir. Hattın daha sönük olmasının nedeni, erken gebelikte hormon konsantrasyonunun çok düşük olmasıdır. Öte yandan, hamileliğiniz daha yüksek bir hormon konsantrasyonu için yeterince ilerlediyse, çizgi daha koyu olabilir.

Hamileliği Doğrulamak İçin Kan Testleri:

 Kan testi bir tıp merkezinde veya doktorunuzun kliniğinde yapılır. Ancak idrar testlerinden daha az tercih edilirler. 

İşin iyi yanı, hamileliğinizin durumunu idrar testinden daha erken tespit edebilecek olmalarıdır; Bu, yumurtlamanızdan altı ila sekiz gün sonrası içerisinde gerçekleşebilir. Ancak sonuçları üretmeleri daha uzun zaman alır. 

Doktorunuz iki tür kan testinden birini seçecektir:

Niteliksel hCG testi :  Kan örneğinizde hCG izleri olup olmadığını ve dolayısıyla hamilelik durumunuzu kontrol edecektir. Doktorunuz bu testi, kaçırılan bir dönemden on gün sonra önerebilir. Bununla birlikte, kalitatif hCG testi, hCG seviyelerinizi daha da erken tespit edebilir. 

Kantitatif hCG testi (beta-hCG) : Kan örneğindeki tam hCG miktarını ölçer ve gebeliğin erken dönemlerinde çok düşük hormon seviyelerini tespit edebilir. Konsantrasyonu ölçer ve böylece herhangi bir hamilelik komplikasyonunu izler. 

Bir  ev gebelik testi  hamile olup olmadığını öğrenmek için en uygun yoldur. Gizlilik içinde test edebilir ve sonucu dakikalar içinde alabilirsiniz. Ancak bazen ters gidebilir. Aksine, kan testleri doğru ama sıkıcıdır. Randevu almanız ve bir doktora gitmeniz, kan örneklerinizi vermeniz ve ardından sonucu beklemeniz gerekir. Bu nedenle, hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermelisiniz.